Medicijngebruik en medische handelingen

Op scholen van Stichting Prodas worden leerkrachten regelmatig geconfronteerd met leerlingen die hoofd-, buik-, oorpijn hebben of door een insect zijn gebeten of gestoken. Soms heeft een leerling pijn of een wondje door een val of ander ongeluk. Dit is meestal met eenvoudige middelen te verhelpen. Met de komst van passend onderwijs krijgen basisscholen in toenemende mate verzoeken van ouders/verzorgers (verder te noemen: ouders) om hun kinderen door de arts voorgeschreven medicatie toe te dienen op school. En steeds vaker wordt er medisch handelen van leerkrachten verwacht zoals het geven van medicijnen, sondevoeding of injecties. Het uitvoeren van medische handelingen op school brengt risico’s met zich mee, ook op juridisch gebied. Het verlenen van medische zorg valt niet onder de zorgplicht van scholen in het kader van de Wet passend onderwijs: scholen zijn niet verplicht om medische handelingen te verzorgen en ook individueel personeel kan niet worden verplicht de handelingen te verrichten. 

Beleid Stichting Prodas

Stichting Prodas vindt het belangrijk dat een chronisch of langdurig ziek kind of een kind met een bepaalde handicap of aandoening zoveel mogelijk gewoon naar school kan komen. Deze kinderen gebruiken soms medicijnen op school. Stichting Prodas vindt daarom dat medische handelingen op haar scholen door Prodas-medewerkers mogen worden verricht …:
• onder voorwaarden
• volgens onderhavig protocol
• en op vrijwillige basis
Dit protocol is bedoeld voor directies, medewerkers en ouders op alle Prodas-scholen. Het bevoegd gezag, Stichting Prodas, beslist over het algemene beleid inzake medisch handelen op de scholen. De scholen geven daar verder hun eigen invulling aan, binnen de kaders van het beleid. 

Protocol medisch handelen en medicijn vertrekking